Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Ceny domov v Nemecku zaznamenali v 3. kvartáli rekordný pokles

Na archívnej snímke z 19. mája 2023 vývoj indexu DAX na grafe na burze vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/DPA

V rámci rezidenčných nehnuteľností sa prudko znížili najmä ceny rodinných a dvojrodinných domov v najväčších nemeckých mestách.

Frankfurt nad Mohanom 22. decembra (TASR) - Ceny rezidenčných nehnuteľností v Nemecku pokračovali v 3. kvartáli v poklese, pričom tempo poklesu dosiahlo rekordnú úroveň. Vývoj v realitnom sektore ovplyvnili najmä ceny rodinných domov, ktorých pokles dosiahol takmer 13 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ceny nehnuteľností na bývanie klesli v Nemecku v 3. štvrťroku medziročne o 10,2 %. To znamená pokles štvrtý kvartál po sebe, pričom tempo poklesu v ostatnom štvrťroku bolo najprudšie od začiatku evidovania príslušných údajov v roku 2000. Najnovšie údaje sú tak ďalším dôkazom najväčšej realitnej krízy v Nemecku za posledné desaťročia.

"Pred rokom 2022 sa v Nemecku vytvorila špekulatívna cenová bublina, jedna z najväčších za posledných 50 rokov," povedal Konstantin Cholodilin z makroekonomického oddelenia Nemeckého inštitútu pre ekonomický výskum (DIW). "Bublina však praskla," dodal.

Realitný sektor v Nemecku, ako aj v ďalších krajinách zaznamenával v predchádzajúcich rokoch prudký rozmach. Prispievali k tomu nízke úrokové sadzby a vysoký dopyt. Vysoká inflácia a v jej dôsledku prudké zvyšovanie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) však dopyt výrazne znížili, čo mnohé developerské firmy dostalo do platobnej neschopnosti.

V rámci rezidenčných nehnuteľností sa prudko znížili najmä ceny rodinných a dvojrodinných domov v najväčších nemeckých mestách. V 3. štvrťroku klesli o 12,7 %. O niečo miernejšie klesli ceny bytov, konkrétne o 9,1 %.