Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Ceny domov v USA v marci vzrástli najviac za sedem rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V medzimesačnom porovnaní vzrástol index cien domov v 20 metropolitných oblastiach v marci o 1,6 %, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že sa zvýši o 1,2 %.

Washington 25. mája (TASR) - Ceny domov v 20 kľúčových metropolitných oblastiach USA v marci vzrástli viac, ako ekonómovia očakávali, najstrmšie za vyše sedem rokov. Prispel k tomu čoraz väčší počet potenciálnych kupcov a klesajúca ponuka voľných nehnuteľností.

Konkrétne, index cien domov S&P CoreLogic Case-Shiller sa v marci 2021 po úprave o sezónne vplyvy zvýšil medziročne o 13,3 %, najviac od decembra 2013. Ekonómovia pritom odhadovali, že stúpne o 12,3 % po februárovom revidovanom náraste o 12 %.

V medzimesačnom porovnaní vzrástol index cien domov v 20 metropolitných oblastiach v marci o 1,6 %, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že sa zvýši o 1,2 %.

Tieto údaje zodpovedajú hypotéze, že ochorenie COVID-19 povzbudilo potenciálnych kupcov k sťahovaniu z mestských bytov do domov na predmestí, domnieva sa Craig J. Lazzara, výkonný riaditeľ a globálny vedúci stratégie indexových investícií v S&P. A zároveň, pandémia odrádza majiteľov domov od predaja a otvorenia svojich domovov potenciálnym kupcom.

Separátna správa americkej Národnej asociácie realitných kancelárií (NAR) koncom minulého týždňa ukázala, že predaj existujúcich domov v apríli klesol, už tretí mesiac po sebe, a to až o 21 % na 1,16 milióna pre akútny nedostatok voľných nehnuteľností, ktorý tlačí ich ceny smerom nahor. Tento údaj sa priblížil k historickému minimu z roku 1982.