Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny dovozu do USA pokračovali v októbri v poklese

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Septembrové údaje boli mierne revidované, keď ministerstvo pôvodne udávalo pokles cien dovozu na úrovni 1,2 %.

Washington 16. novembra (TASR) - Ceny dovozu do USA pokračovali v októbri v poklese, aj keď tempo poklesu sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom výrazne spomalilo. Podobne sa vyvíjali aj vývozné ceny. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje amerického ministerstva práce. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Ceny dovozu do Spojených štátov klesli v októbri medzimesačne o 0,2 % po septembrovom poklese na úrovni 1,1 %. Na ceny dovozu naďalej pôsobí silnejší dolár, ktorý prispieva k znižovaniu cien dovážaných produktov.

Septembrové údaje boli mierne revidované, keď ministerstvo pôvodne udávalo pokles cien dovozu na úrovni 1,2 %. Analytici očakávali miernejší pokles dovozných cien do USA, a to o 0,4 %.

Pod pokles cien dovozu za mesiac október sa veľkou mierou podpísali ceny dovážaných palív. Tie sa znížili o 1,3 %. Ceny dovážaných tovarov mimo pohonných látok klesli o 0,1 %.

V medziročnom porovnaní ceny dovozu do USA vzrástli o 4,2 % po 6-percentnom raste v septembri. Októbrový údaj predstavuje najslabší medziročný rast dovozných cien od februára minulého roka.

Podobne ako ceny dovozu aj ceny vývozu pokračovali v októbri v medzimesačnom poklese. A aj v tomto prípade bol pokles miernejší než za predchádzajúci mesiac.

Ceny exportu z USA klesli v októbri medzimesačne o 0,3 %, zatiaľ čo v septembri pokles predstavoval 1,5 %. Analytici očakávali pokles o 0,4 %, pričom vychádzali z pôvodných údajov ministerstva práce za september, ktoré poukazovali na pokles cien exportu o 0,8 %.