Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny dovozu do USA vo februári klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministerstvo uviedlo, že ceny dovozu do Spojených štátov klesli vo februári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,1 % po 0,4-percentnom poklese v prvom mesiaci roka.

Washington 16. marca (TASR) - Ceny dovozu do USA pokračovali minulý mesiac v medzimesačnom poklese, tempo poklesu sa však zmiernilo. Klesli však aj v medziročnom porovnaní, čo predstavuje prvý pokles za viac než dva roky. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje amerického ministerstva práce. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Ministerstvo uviedlo, že ceny dovozu do Spojených štátov klesli vo februári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,1 % po 0,4-percentnom poklese v prvom mesiaci roka. Za január boli údaje revidované mierne nahor. Ekonómovia očakávali pokles o 0,2 %, čo bol aj pôvodný údaj za mesiac január.

Pod mierne zníženie cien dovozu sa veľkou mierou podpísal pokračujúci pokles cien dovážaných pohonných látok. Tie klesli vo februári o 4,9 %, rovnakým tempom ako v januári.

Aj v medziročnom porovnaní zaznamenali ceny dovozu do USA vo februári pokles, konkrétne o 1,1 %. Výsledok predstavuje prvý pokles cien dovozu v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka od decembra 2020.

Ceny vývozu sa vo februári prekvapujúco medzimesačne zvýšili o 0,2 % po nadol revidovanom raste o 0,5 % v prvom mesiaci roka. Analytici počítali s miernym poklesom o 0,1 %, pričom vychádzali z pôvodných januárových údajov o raste na úrovni 0,8 %. K nečakanému februárovému rastu prispelo zvýšenie cien exportovaných agrokomodít o 1 %.

V medziročnom porovnaní zaznamenali ceny exportu vo februári pokles o 0,8 %. V tomto prípade ide o prvý medziročný pokles od novembra 2020.