Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Ceny dovozu do USA vzrástli slabším tempom, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo uviedlo, že po augustovom poklese o 0,3 %, čo bol prvý pokles dovozných cien od októbra 2020, sa dovozné ceny v septembri o 0,4 % zvýšili.

Washington 15. októbra (TASR) - Ceny dovozu do Spojených štátov sa minulý mesiac vrátili k rastu, tempo rastu však bolo slabšie, než sa očakávalo. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje amerického ministerstva práce.

Ministerstvo uviedlo, že po augustovom poklese o 0,3 %, čo bol prvý pokles dovozných cien od októbra 2020, sa dovozné ceny v septembri o 0,4 % zvýšili. Ekonómovia však počítali s výraznejším zotavením a očakávali rast na úrovni 0,6 %.

Za opätovným rastom dovozných cien je najmä výrazné zvýšenie cien dovážaných palív. Tie vzrástli o 3,7 %, zatiaľ čo v auguste klesli o 3 %. Ceny dovozu mimo palív v septembri stagnovali, v auguste zaznamenali mierny pokles o 0,1 %.

Vzrástli aj ceny vývozu, dodalo ministerstvo práce, tempo rastu sa však v porovnaní s vývojom v auguste spomalilo. Zatiaľ čo v auguste sa zvýšili o 0,4 %, minulý mesiac rast dosiahol 0,1 %. V tomto prípade výsledky ešte výraznejšie zaostali za očakávaniami ekonómov, ktorí aj pri cenách vývozu predpokladali rast o 0,6 %.