Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny elektriny v Európe dosiahli nové rekordy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Rastúce ceny čoraz viac pociťujú spotrebitelia aj firmy.

Berlín 6. septembra (TASR) - Ceny elektriny v Európe rovnako ako emisných povoleniek vzrástli na nové rekordy. Dôvodom je prudké zvýšenie ďalších energetických komodít.

Globálny dopyt po energii sa oživuje po prepade spôsobeným koronakrízou. Nedostatok dodávok na trhu s plynom tiež zvyšuje náklady na výrobu elektriny. Teplé počasie a málo vetra obmedzujú produkciu z obnoviteľných zdrojov a ceny uhlia tento rok v Európe vyskočili o viac než 70 %.

Rastúce ceny čoraz viac pociťujú spotrebitelia aj firmy. Dokonca aj v lete, počas ktorého je dopyt tradične nízky, čo signalizuje problémy v zime. Elektrárne po celej Európe zvyšujú ceny v čase, keď sa zdražuje všetko od potravín po dopravu.

"Ako sa aktuálne vysoké veľkoobchodné ceny budú v najbližších mesiacoch čoraz viac premietať do maloobchodných cenníkov, je pravdepodobné, že bude rásť úloha vlád pri zmierňovaní následkov týchto zvyšovaní v krátko- aj strednodobom horizonte," uviedol šéf analytického tímu S&P Global Platts pre európsky elektrárenský trh Glenn Rickson.

Cena budúcoročného termínovaného kontraktu na elektrinu na European Energy Exchange v pondelok stúpla o 1,2 % na 91 eur za megawatthodinu (MWh). Ceny plynu tento rok vyskočili o viac než 170 % a referenčný termínovaný kontrakt európskych emisných povoleniek (EUA) sa dostal na nový rekord na 63 eur za tonu.