Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny emisných povoleniek v EÚ sa prvýkrát dostali nad 50 eur za tonu

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Ceny emisných povoleniek prekonávali rekordy už počas minulého roka. Dôvodom je rozhodnutie EÚ zvýšiť ambície v oblasti boja s klimatickou zmenou.

Brusel/Londýn 4. mája (TASR) - Cena emisných povoleniek v Európskej únii (EÚ) prvýkrát prekonala 50 eur za tonu, čo podporuje prechod k zelenšej energii.

Ceny emisných povoleniek prekonávali rekordy už počas minulého roka. Dôvodom je rozhodnutie EÚ zvýšiť ambície v oblasti boja s klimatickou zmenou. Európsky systém obchodovania ETS, ktorý funguje od roku 2005, je základom stratégie EÚ v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov. Nárast cien uhlíkových povoleniek zvyšuje firmám náklady na emisie a núti ich, aby hľadali zelenšie riešenia.

Očakáva sa, že ceny povoleniek budú pokračovať raste. Investičný šéf londýnskeho hedžového fondu Northlander Commodity Advisors Ulf Ek očakáva, že do konca roka sa dostanú na 75 eur za tonu.

Cena emisných povoleniek na burze ICE Futures Europe v utorok vzrástla o 1,3 % na 50,05 eura. Koncom marca padla pod 15 eur za tonu v dôsledku ochladenia globálnej ekonomiky a priemyselnej aktivity spôsobeného pandémiou nového koronavírusu.

Keďže EÚ rozhodla o tom, že v rámci obnovy po koronakríze je jednou z priorít podpora zelenej ekonomiky, bolo jasné, že pokles cien na trhu emisných povoleniek bude len dočasný. Už v júli 2020 ich cena prvýkrát za viac než 10 rokov prekročila 30 eur za tonu.