Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

K zníženiu cien energií môže podľa R. Fica prispieť jadrová energia

Foto: TASR/Michal Svítok

Slovensko potrebuje zachovať nízke ceny energií a súčasne zachovať jadrovú energiu ako súčasť energetického mixu.

Bratislava 30. mája (TASR) - K zníženiu cien energií môže prispieť jadrová energia, uviedol na 8. zasadnutí Európskeho jadrového fóra (ENEF) predseda vlády SR Robert Fico. Informoval o tom Úrad vlády SR.

"Jadrová energetika bola pred niekoľkými rokmi na kolenách," povedal Fico. Spoločné aktivity Českej a Slovenskej republiky často prispeli k tomu, že dnes je jadrová energetika vnímaná ako rovnocenná súčasť výroby elektrickej energie.

"EÚ stráca konkurencieschopnosť voči Indii, Brazílii či iným krajinám. Treba hovoriť o tom, ako výroba jadrovej energie môže prispieť k dosiahnutiu cieľov EÚ – znížiť ceny elektrickej energie pre podnikateľské subjekty a podporiť konkurencieschopnosť," konštatoval ďalej predseda vlády SR.

Slovensko potrebuje zachovať nízke ceny energií a súčasne zachovať jadrovú energiu ako súčasť energetického mixu. "Vybrať si skladbu energetického mixu by malo byť suverénnym právom každej krajiny," vyhlásil Fico.

Predseda vlády SR chápe postoje iných krajín. Zdôraznil však, že sme otvorení všetkým informáciám. "Našou úlohou nie je znepokojovať susedov, ale to, aby si aj v tejto citlivej téme krajiny rozumeli a rešpektovali sa," dodal.