Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny energií vyhnali infláciu v Španielsku na 29-ročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pod vysokú infláciu sa podpísali najmä náklady na bývanie a dopravu. Náklady na bývanie vzrástli medziročne o 20,5 %, keď ich výrazne ovplyvnili zvyšujúce sa ceny elektriny a plynu.

Madrid 12. novembra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Španielsku vzrástli v októbri medziročne najvyšším tempom takmer za tri desaťročia, aj keď tempo rastu bolo o niečo miernejšie než naznačovali predbežné údaje. Výrazne sa zrýchlil aj rast cien v medzimesačnom porovnaní, keď dosiahol najvyššie tempo takmer za 36 rokov. Informoval o tom v piatok španielsky štatistický úrad, ktorý zverejnil spresnené údaje.

Podľa údajov štatistikov dosiahla medziročná miera inflácie v Španielsku minulý mesiac 5,4 % po septembrovom raste cien o 4 %. Októbrový údaj predstavuje najvyššiu mieru inflácie v krajine od septembra 1992. Predbežný odhad poukazoval na rast cien o 5,5 %.

Pod vysokú infláciu sa podpísali najmä náklady na bývanie a dopravu. Náklady na bývanie vzrástli medziročne o 20,5 %, keď ich výrazne ovplyvnili zvyšujúce sa ceny elektriny a plynu. Výrazne vzrástli aj náklady na dopravu. V ich prípade rast dosiahol 12,3 %.

Jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny potravín a energií, sa medziročne zrýchlila na rekordných 1,4 %. V septembri dosiahla 1 %. V tomto prípade štatistický úrad potvrdil predbežný odhad.

Oproti predchádzajúcemu mesiacu spotrebiteľské ceny v Španielsku vzrástli v októbri o 1,8 %. To znamená spomalenie rastu oproti predchádzajúcemu odhadu, ktorý poukazoval na rast o 2 %, stále je to však najvýraznejší medzimesačný rast cien od januára 1986.