Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Ceny francúzskych výrobcov rástli najslabšie za 16 mesiacov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Stále výrazne rástli ceny produktov ťažobného priemyslu, vody a energií, aj keď tempo ich rastu sa mierne spomalilo.

Paríž 1. apríla (TASR) - Ceny francúzskych priemyselných výrobcov pre domáci trh pokračovali vo februári v spomaľovaní tempa rastu, pričom rast dosiahol 16-mesačné minimum. Naďalej však zostávajú celkovo vysoké, najmä v dôsledku vyšších cien produktov ťažobného priemyslu, energií a vody. Uviedol to koncom týždňa francúzsky štatistický úrad INSEE. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Ceny francúzskych producentov pre domáci trh vzrástli vo februári medziročne o 15,7 %, zatiaľ čo v januári rast predstavoval 17,6 %. Februárové tempo rastu cien výrobcov predstavuje najnižšiu úroveň od októbra 2021.

Stále výrazne rástli ceny produktov ťažobného priemyslu, vody a energií, aj keď tempo ich rastu sa mierne spomalilo. V januári vzrástli o 28,8 %, vo februári rast dosiahol 27,6 %. K zmierneniu rastu cien producentov však prispelo prudké spomalenie cien rafinovaných ropných produktov. Zatiaľ čo v januári ich rast dosiahol medziročne 23,2 %, vo februári to bolo iba 2,9 %.

Ceny producentov pre zahraničné trhy vzrástli vo februári medziročne o 6 %. Celkové ceny francúzskych výrobcov sa tak zvýšili o 13 % a oproti januáru sa tak rast cien spomalil o 1,5 percentuálneho bodu.

V medzimesačnom porovnaní ceny francúzskych priemyselných producentov klesli o 0,9 %. K poklesu sa vrátili po troch mesiacoch rastu, pričom v januári vzrástli o 2,5 %.