Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ceny gréckych výrobcov zrýchlili v apríli na nový rekord

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ceny gréckych priemyselných výrobcov vzrástli v apríli medziročne o rekordných 48,8 % po tom, ako v marci zaznamenali rast o 46,2 %.

Atény 30. mája (TASR) - Ceny gréckych výrobcov zrýchlili v apríli tempo rastu 10. mesiac po sebe, pričom rast zaznamenal nové historické maximum. Uviedol to v pondelok grécky štatistický úrad, ktorého údaje zverejnili servery RTTNews a tradingeconomics.

Ceny gréckych priemyselných výrobcov vzrástli v apríli medziročne o rekordných 48,8 % po tom, ako v marci zaznamenali rast o 46,2 %. Ceny producentov rastú nepretržite od marca 2021.

Pod prudké zrýchlenie rastu sa podpísali ceny výrobcov pre domáci aj zahraničné trhy. Pre domáci trh vzrástli o 48,1 % a pre zahraničné trhy zaznamenali ešte prudší rast, a to o 50,9 %.

Vývoj cien gréckych producentov najviac ovplyvnili ceny energií. Tie sa v apríli zvýšili medziročne o 90,3 %. Ceny medziproduktov vzrástli o 15,7 % a kapitálových tovarov o 10,8 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa ceny gréckych výrobcov zvýšili v apríli o 2,5 %. Tempo rastu sa tak spomalilo, keď v marci tempo rastu dosiahlo 10,6 %.