Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny importu do USA v januári stagnovali, v prípade exportu vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zároveň revidovalo údaje za december smerom nadol. Po spresnení sa tak ceny decembrového importu zvýšili len o 0,2 % namiesto o 0,3 % pri rýchlom odhade.

Washington 14. februára (TASR) - Ceny importu do USA januári stagnovali, keďže pokles cien ropy vykompenzoval nárast cien motorových vozidiel a kapitálového tovaru. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo práce.

Dovozné ceny nezahŕňajú clá. Ekonómovia pritom odhadovali, že dovozné ceny v januári stúpnu o 0,2 %.

Ministerstvo zároveň revidovalo údaje za december smerom nadol. Po spresnení sa tak ceny decembrového importu zvýšili len o 0,2 % namiesto o 0,3 % pri rýchlom odhade.

Po vylúčení palív ceny importu do USA v januári medzimesačne vzrástli o 0,2 %, uviedlo ministerstvo.

Štatistiky ukázali, že ceny dovážaných palív a mazív sa v januári znížili o 2,2 % po náraste v decembri o 1,7 %. Ceny dovezených potravín sa minulý mesiac naopak zvýšili o 0,5 %.

Ceny tzv. jadrového dovozu bez pohonných látok a potravín vzrástli v januári o 0,2 %, zatiaľ čo v decembri sa jadrové dovozné ceny nezmenili.

V medziročnom porovnaní sa tempo rastu cien importu v januári spomalilo na 0,3 % z 0,5 % mesiac predtým. A po vylúčení palív sa ceny dovozu medziročne znížili takmer o 1 %, pričom jadrové dovozné ceny klesli medziročne o 0,8 %.

Ministerstvo tiež informovalo, že ceny exportu z USA stúpli v januári medzimesačne o 0,7 % po poklese o 0,2 % v decembri. A medziročne vzrástli o 0,5 % (po znížení o 0,9 % v decembri).

Vláda USA vo štvrtok (13. 2.) oznámila, že spotrebiteľské ceny v krajine v januári vzrástli len mierne, medzimesačne o 0,1 %.