Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny japonských výrobcov zrýchlili rast na trinásťročné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Náklady na ropu a uhlie vzrástli v septembri o 32,4 % a napríklad ceny produktov z dreva o 48,3 %.

Tokio 12. októbra (TASR) – Ceny japonských priemyselných výrobcov zaznamenali v septembri rast siedmy mesiac po sebe, pričom tempo rastu dosiahlo 13-ročné maximum. Dôvodom je pokračujúci rast cien komodít, ako aj slabší kurz jenu.

Ako v utorok informovala japonská centrálna banka, ceny japonských producentov vzrástli v septembri medziročne o 6,3 %. V auguste rast dosiahol 5,8 %, rovnakú úroveň ako v júli. Septembrové údaje tak predstavujú najvýraznejší rast cien producentov od septembra 2008.

Rast cien výrobcov bol za minulý mesiac výraznejší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov. Tí počítali iba s miernym zrýchlením rastu na 5,9 %.

Rastúce vstupné náklady zvyšujú tlak na producentov, ktorým život už komplikujú problémy v dodávateľských reťazcoch. Tento vývoj ešte viac zhoršuje vyhliadky tretej najväčšej ekonomiky sveta, ktorá sa spolieha na export, keďže domáca spotreba je dlhodobo slabá.

Ako povedal ekonóm zo spoločnosti Daiwa Securities Toru Suehiro, ak sa rast cien surovín bude zrýchľovať, bude rásť aj tlak na zisky firiem. Vzhľadom na to, že Japonsko je čistým dovozcom palív, takáto inflácia môže ekonomiku tvrdo zasiahnuť.

Práve rast cien surovín sa výrazne podpísal pod septembrové výsledky cien producentov. Náklady na ropu a uhlie vzrástli v septembri o 32,4 % a napríklad ceny produktov z dreva o 48,3 %.