Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Ceny komerčných nehnuteľností v Nemecku klesli najviac v histórii

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Sektor nehnuteľností v krajine zápasí s najhoršou krízou za celé desaťročia.

Frankfurt nad Mohanom 12. februára (TASR) - Ceny komerčných nehnuteľností v Nemecku v posledných troch mesiacoch 2023 klesli o 12,1 %, najviac v histórii týchto údajov. Sektor nehnuteľností v krajine zápasí totiž s najhoršou krízou za celé desaťročia. Uviedla to v pondelok banková asociácia (Verband Deutscher Bürgschaftsbanken, VDP). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa VDP oproti 2. štvrťroku 2022, keď ceny komerčných nehnuteľností v najväčšej európskej ekonomike dosiahli svoje maximum, boli vo 4. kvartáli 2023 nižšie o 16,5 %.

"Obrat trendu vo vývoji cien nehnuteľností ešte nie je na dohľad," skonštatoval generálny riaditeľ VDP Jens Tolckmitt. "Situácia zostane v roku 2024 zatiaľ zložitá," dodal.

Trh s nehnuteľnosťami v Európe a najmä v Nemecku roky rástol, keďže úrokové sadzby boli nízke, čo podporovalo dopyt. Náhle a prudké zvýšenie úrokov a tiež nákladov v stavebníctve priviedol niektorých developerov do platobnej neschopnosti, keďže financie od bánk vyschli a obchody zamrzli.

Nemecko v rámci Európy zatiaľ najviac trpí krízou na realitnom trhu, ktorá zasiahla aj Čínu a Spojené štáty. Pracovné miesta čoraz viac ubúdajú a priemysel žiada o núdzovú pomoc.