Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny mäsa a mäsových výrobkov budú podľa spracovateľov rásť

Ilustračná snímka. Foto: Kaufland

Na zvyšujúce sa ceny bravčového mäsa a mäsových výrobkov má vplyv aj medziročný nárast úrovne minimálnej mzdy na hodnotu 623 eur, či zvýšené náklady na logistiku.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Ceny mäsa a mäsových výrobkov budú rásť. Zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov je reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby. Informovala o tom Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM).

Tento stav podľa nej zároveň potvrdzujú aj výsledky už zrealizovaných aukcií na nemeckej burze, ktorej vývojom sa trh riadi. Postupný, ale intenzívny nárast cien bravčových, jatočne upravených tiel sa na burze prvotne zaznamenal v 7. týždni, kde prišlo po niekoľkomesačnej stagnácii k nárastu ceny počas štyroch po sebe nasledujúcich týždňov z úrovne 1,19 eura/kilogram (kg) na úroveň 1,50 eura/kg, teda nárast o 26 %. Výrobcovia zároveň pri zvyšovaní cien musia podľa Forrai zohľadniť aj nárast cien obalových a pomocných materiálov či korenín.

"Nárast cien vstupov do výroby sú výrobcovia nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien. Zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov očakávame od polovice apríla, a to na úrovni približne 10 až 12 %," priblížila Forrai.

Dodala, že na zvyšujúce sa ceny bravčového mäsa a mäsových výrobkov má vplyv aj medziročný nárast úrovne minimálnej mzdy na hodnotu 623 eur, či zvýšené náklady na logistiku.

Slovenský zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a/alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.