Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Koronavírus tlačí ceny medi dole, klesli už o 12 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Meď sa používa v celom rade odvetví od výroby elektroniky po stavebníctvo. Čína je najväčším svetovým spotrebiteľom kovov.

New York 4. februára (TASR) - Ceny medi, ktoré sú považované za barometer zdravia globálnej ekonomiky, od polovice januára padli o vyše 12 %. Dôvodom je rozšírenie nového koronavírusu v Číne, ktoré spôsobuje obmedzovanie výroby v krajine.

V pondelok (3. 2.) klesli ceny ropy trinásty deň po sebe a dostali sa na najnižšie úrovne od vlaňajšieho septembra. Meď sa používa v celom rade odvetví od výroby elektroniky po stavebníctvo. Čína je najväčším svetovým spotrebiteľom kovov.

"Meď je skutočne úzko spojená s výrobným sektorom. Výroba je najslabším článkom globálnej ekonomiky," uviedol globálny investičný stratég banky Charles Schwab Jeffrey Kleintop. "Existujú obavy, že toto je ďalší šok pre globálnu ekonomiku a výrobný sektor po vlaňajších obchodných šokoch." Dodal, že tieto faktory majú negatívny vplyv na ceny medi a ďalšie základné kovy používané vo výrobe.

Ceny medi v Šanghaji v pondelok klesli na 3-ročné minimum. Najobchodovanejší kontrakt na meď na derivátovej burze Shanghai Futures Exchange oslabil o denný limit 7 %.