Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny nehnuteľností v 1. kvartáli zostali na úrovni predošlého kvartálu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

V dlhodobom porovnaní (v porovnaní s priemerom roka 2010 - bázický index) boli aktuálne ceny nehnuteľností vyššie o 85 %.

Bratislava 31. mája (TASR) - Realizačné ceny nehnuteľností na Slovensku v 1. štvrťroku 2023 zostali na úrovni predošlého štvrťroka. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Trend zlacňovania skutočných predajných cien nehnuteľností z konca minulého roka nepokračoval. Zmenil sa však trend vývoja, ceny nových nehnuteľností medzikvartálne poklesli o 2,8 %. V minulom roku pritom dynamicky rástli práve ceny nových nehnuteľností. Súčasne sa ceny existujúcich nehnuteľností medzikvartálne zvýšili o 0,9 %.

V referenčnom medziročnom porovnaní kupujúci platili za domy a byty v priemere o 7,6 % vyššie sumy, tempo rastu cien však tretí štvrťrok po sebe spomaľovalo. Na tomto stave malo zásadný podiel výrazné pribrzdenie rastu cien nových nehnuteľností, ktoré sa počas 1. štvrťroka 2023 predávali za ceny len o 4,2 % vyššie ako pred rokom. Ceny existujúcich nehnuteľností boli medziročne vyššie o takmer 9 %.

V dlhodobom porovnaní (v porovnaní s priemerom roka 2010 - bázický index) boli aktuálne ceny nehnuteľností vyššie o 85 %.

Vývoj cien nehnuteľností v jednotlivých regiónoch Slovenska zostal na začiatku roka 2023 rozkolísaný. V porovnaní s predošlým štvrťrokom z ôsmich krajov SR ceny všetkých nehnuteľností v priemere už v piatich krajoch poklesli, v troch sa zvýšili, ale už len veľmi mierne.

Vývoj bol ovplyvnený najmä medzikvartálnym poklesom cien nových nehnuteľností vo všetkých regiónoch s výnimkou Žilinského kraja a súčasne dynamickým poklesom cien starších tzv. existujúcich nehnuteľností v troch regiónoch SR, pričom v Banskobystrickom kraji klesli o viac než 12 %.