Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny nehnuteľností v EÚ vzrástli vo 4. kvartáli najviac za 14 rokov

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

V medzikvartálnom porovnaní vzrástli ceny nehnuteľností v eurozóne o 1,4 %. V prípade celej Európskej únie dosiahol rast cien 1,3 %.

Luxemburg 8. apríla (TASR) - Ceny nehnuteľností v eurozóne pokračovali v poslednom kvartáli minulého roka v raste, pričom tempo rastu dosiahlo viac než 5 %. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat, podľa ktorých je to najvýraznejšie tempo rastu cien nehnuteľností v krajinách menovej únie za posledných 14 rokov.

Ako Eurostat informoval, ceny nehnuteľností v štátoch eurozóny vzrástli vo 4. štvrťroku 2020 v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka o 5,4 %. V 3. kvartáli sa ceny medziročne zvýšili o 4,9 %. Tempo rastu cien v poslednom štvrťroku minulého roka bolo najvýraznejšie od 4. štvrťroka 2006.

Zrýchlenie rastu cien domov a bytov zaznamenala aj širšia Európska únia. Rast v poslednom kvartáli dosiahol v medziročnom porovnaní 5,7 %, zatiaľ čo v 3. kvartáli predstavoval 5,3 %.

V medzikvartálnom porovnaní vzrástli ceny nehnuteľností v eurozóne o 1,4 %. V prípade celej Európskej únie dosiahol rast cien 1,3 %.

Z jednotlivých štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, sa ceny domov a bytov vo 4. štvrťroku medziročne najviac zvýšili v Luxembursku, kde rast dosiahol 16,7 %. Druhý najvyšší rast dosiahli v Dánsku (9,8 %) a tretí najrýchlejší rast cien zaznamenali v Litve, kde dosiahol 9,4 %. Na Slovensku sa ceny nehnuteľností zvýšili vo 4. kvartáli medziročne o 7,2 %.

V medzikvartálnom porovnaní vzrástli ceny nehnuteľností najviac na Cypre a v Luxembursku. V obidvoch krajinách sa zvýšili o 4,7 %. Nasledovala Litva s rastom o 3,9 % a Estónsko, kde sa ceny nehnuteľností oproti 3. štvrťroku zvýšili o 3,8 %. Pokles cien nehnuteľností zaznamenali iba Španielsko (-0,8 %) a Maďarsko (-0,7 %, údaj je predbežný). Na Slovensku ceny domov a bytov vo 4. štvrťroku medzikvartálne vzrástli o 1,1 %.