Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Ceny nemeckých producentov nečakane zrýchlili rast na nový rekord

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Analytici pritom počítali s miernym spomalením rastu z pôvodnej rekordnej úrovne zaznamenanej v júli.

Wiesbaden 20. septembra (TASR) - Ceny nemeckých priemyselných výrobcov nečakane zrýchlili v auguste tempo rastu na nový rekord. Analytici pritom počítali s miernym spomalením rastu z pôvodnej rekordnej úrovne zaznamenanej v júli. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a serveru tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Ceny nemeckých producentov vzrástli v auguste oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 45,8 %, zatiaľ čo v júli rast dosiahol 37,2 %. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters predpokladali, že rast cien výrobcov sa mierne spomalí a dosiahne 37,1 %.

Pod nečakané zrýchlenie cien producentov sa opäť podpísali ceny energií. Tie v auguste medziročne vzrástli o 139 % po júlovom raste o 105 %.

V rámci cien energií sa najviac zvýšili ceny zemného plynu, a to o viac než 209 %. Prudko vzrástli aj ceny elektrickej energie, konkrétne takmer o 175 %. Bez započítania cien energií sa ceny nemeckých výrobcov zvýšili v auguste o 14 %.

Zvýšili sa aj ceny polotovarov, ako aj tovarov krátkodobej spotreby a tovarov dlhodobej spotreby. Ceny polotovarov vzrástli o 17,5 %, pod čo sa podpísal najmä 19,9-percentný rast cien kovov. Ceny tovarov krátkodobej spotreby sa zvýšili o 16,9 %, pričom ceny potravín vzrástli o 22,3 %. Ceny tovarov dlhodobej spotreby sa zvýšili o 10,9 %.

Na medzimesačnej báze sa ceny nemeckých výrobcov zvýšili v auguste o 7,9 %. Aj to predstavuje nečakané prudké zrýchlenie rastu na nový rekord. V júli sa ceny producentov zvýšili o 5,3 %, pričom analytici očakávali, že v auguste sa rast spomalí na 1,6 %.

Aj v medzimesačnom porovnaní prudko rástli najmä ceny energií. Oproti júlu sa zvýšili až o 20,4 %.