Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Ceny nemeckých výrobcov zaznamenali najvýraznejší pokles v histórii

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Tempo poklesu sa tak v porovnaní s vývojom v júli prudko zrýchlilo, keď v predchádzajúcom mesiaci klesli medziročne o 6 %.

Wiesbaden 20. septembra (TASR) - Ceny výrobcov v Nemecku klesli v auguste druhý mesiac v rade, pričom tempo poklesu bolo najprudšie v histórii záznamov. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu Destatis. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu tradingeconomics.

Ceny nemeckých producentov klesli v auguste oproti rovnakému obdobu minulého roka o 12,6 %, čo bolo v súlade s očakávaniami. Tempo poklesu sa tak v porovnaní s vývojom v júli prudko zrýchlilo, keď v predchádzajúcom mesiaci klesli medziročne o 6 %. Júlový pokles bol prvý za viac než 2,5 roka a augustový vývoj zasa znamená najprudší pokles cien výrobcov od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1949.

Dôvodom je najmä vysoký porovnávací základ, keďže pred rokom boli v dôsledku vojny na Ukrajine ceny energií na vysokej úrovni. V porovnaní s daným obdobím klesli ceny energií v auguste o 31,9 % a v rámci nich ceny elektrickej energie o 43,2 %.

V medzimesačnom porovnaní zaznamenali ceny nemeckých producentov rast o 0,3 %, čo predstavuje prvý rast za štyri mesiace. Analytici očakávali ich zvýšenie o 0,2 %.