Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny novostavieb v Bratislave medziročne vzrástli o takmer 20 percent

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Z pohľadu jednotlivých okresov bol najväčšou anomáliou okres Bratislava V, kde priemerná cena na štvorcový meter medziročne vzrástla o 44 %.

Bratislava 21. januára (TASR) - Ceny novostavieb v Bratislave medziročne vzrástli o 18,4 %. Byty ponúkané v novostavbách v rámci Bratislavy dosiahli koncom minulého roka priemernú cenu 4256 eur za štvorcový meter (m2). Konštatujú to analytici zo spoločnosti Bencont Investment.

Podľa nich došlo tak k ďalšiemu výraznému cenovému skoku a nárast cien za vlaňajší rok tým pádom dosiahol 18,4 %. Ide o najvyšší medziročný rast cien bytov v Bratislave od roku 2008. Počet voľných bytov sa opäť znížil, keď sa koncom roka z prvej ruky predávalo už 2072 bytov. Počet predaných bytov za minulý rok presiahol 2800 bytov, čo je v porovnaní s rokom 2020 nárast o takmer 17 %.

K vysokému rastu výrazne prispel posledný štvrťrok, v ktorom došlo k cenovému skoku o 4,5 % oproti 3. štvrťroku 2021. K cenovému rastu prispela nová ponuka bytov, ktorá sa skladala prevažne z projektov stredného segmentu bývania, no aj napriek tomu dosahovala priemerná cena týchto bytov 3900 eur/m2. Okrem toho došlo k zdražovaniu bytov v už existujúcich projektoch, takisto najmä v strednom segmente bývania.

Z pohľadu jednotlivých okresov bol najväčšou anomáliou okres Bratislava V, kde priemerná cena na štvorcový meter medziročne vzrástla o 44 %. Dôvodom je veľmi nízka ponuka voľných bytov a príchod nového projektu Nesto, ktorý koncom roka tvoril polovicu ponuky novostavieb v tomto okrese a výrazne tak ovplyvnil priemernú cenu.
Na archívnej snímke stavenisko v bratislavskom Podhradí, kde sa uskutočňuje výstavba developerského projektu Vydrica.
Foto: TASR - Dano Veselský

Čo sa kúpnej ceny týka, priemerne drahý byt v Bratislave sa koncom roka ponúkal za 267.000 eur. Priemerná absolútna cena tak medziročne vzrástla o 14,1 %, čo je pomalšie tempo rastu v porovnaní s jednotkovými cenami. Dôvodom je nižšia priemerná rozloha voľných bytov, ktorá koncom minulého roka dosahovala 64,5 m2, resp. bola o 4,2 % nižšia ako koncom roka 2020.

"Bratislava ako aj iné slovenské mestá má vážny problém na úrovni ponuky, keď v dôsledku zdĺhavých povoľovacích procesov a zastaralého územného plánu dochádza k poklesu počtu voľných bytov na historické minimá. Tento problém je v hlavnom meste evidentný už roky a objem ponuky postupne klesol na 40 - 45 % úrovne z roku 2017," poznamenal hlavný analytik spoločnosti Rudolf Bruchánik. Nízka ponuka podľa neho znamená nízku konkurenciu na strane predávajúcich, čo má pri stále vysokom dopyte za následok cenový rast. "Keď k tomu pridáme spomínané makroekonomické faktory, tak sa dostaneme k medziročnému cenovému rastu blížiacemu sa k 20 %," pokračoval.

Počet predaných bytov za posledný štvrťrok 2021 dosiahol 642 bytov, čo predstavuje rovnakú úroveň predaja ako v predošlom, treťom štvrťroku. Najpredávanejším artiklom boli dvojizbové byty s takmer polovičným podielom na celkovom predaji novostavieb v Bratislave. Priemerná jednotková cena predaných bytov sa pohybovala na úrovni 3861 eur/m2. V porovnaní s tretím štvrťrokom tak ostala na rovnakej úrovni, no medziročne vzrástla o 20 %.