Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ceny nových bytov v Bratislave rástli napriek zväčšovaniu ponuky

Výstavba Foto: TASR – Štefan Puškáš

Absolútna cena voľných bytov dosiahla v treťom kvartáli takmer 156.000 eur s DPH.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Realitný trh v Bratislave má za sebou ďalší silný štvrťrok. V ponuke novostavieb sa ku koncu septembra nachádzalo 4400 voľných bytov, čo je zhruba o 1000 bytov viac ako v posledných rokoch. A to napriek mimoriadne silnému predaju v podobe 1017 predaných bytov. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Bencont Investments.

Do ponuky v tomto období vstúpilo 13 nových, najmä veľkých projektov. Boli medzi nimi napríklad Tehelné pole či spustenie predaja v ďalšej etape Slnečníc. Najväčší nárast voľných bytov zaznamenal tretí bratislavský okres, kde ich počet medzikvartálne stúpol z 850 na 1395. Významný bol aj vývoj v piatom okrese, kde došlo k zvýšeniu o 285 bytov.

Hlavný analytik spoločnosti Matúš Jančura upozornil, že len 10 % voľných bytov je dostavaných a pripravených na nasťahovanie. „Ide pritom väčšinou o veľké a drahé byty. Bežný spotrebiteľ teda nemá takmer žiadnu možnosť kúpy lacnejšieho dokončeného bytu. Na nasťahovanie si musí počkať a pri kúpe musí dôverovať developerovi, že byt bude dokončený podľa jeho predstáv. Ani tento stav neodrádza spotrebiteľov od kúpy bytov,“ uviedol s tým, že až 87 % bytov predaných v treťom kvartáli bolo len „na papieri“.

Priemerná cena voľných bytov v novostavbách stúpla na vyše 2442 eur za m2 s DPH, čo predstavuje medzikvartálny rast o 2,9 % a medziročné zvýšenie až o 9,4 %. Rast cien tak pokračuje aj napriek zväčšeniu ponuky. Stojí za ním z veľkej časti rozšírenie ponuky bytov v treťom okrese, keďže tam ide o cenovo nadpriemerné byty.

Priemerná rozloha voľných bytov dosiahla 63,61 m2 a oproti predchádzajúcemu štvrťroku klesla o 2,72 m2. Byty z novej ponuky mali v priemere len 57,81 m2. Spotrebiteľský dopyt sa podľa analýzy v poslednej dobe zameriaval na menšie a lacnejšie byty.

Absolútna cena voľných bytov dosiahla v treťom kvartáli takmer 156.000 eur s DPH. Na rozdiel od jednotkovej ceny tu došlo k miernemu poklesu o 1,5 %. „V dôsledku rastu ponuky o stále menšie byty tak absolútna cena klesla aj napriek silnému rastu jednotkovej ceny. Ponuka teda vzrástla o menšie, no cenovo rovnaké byty, čo odzrkadľuje dôležitosť absolútnej ceny v očiach spotrebiteľa,“ vysvetlil Jančura.

V tomto období sa v Bratislave predalo 1017 nových bytov. Jednotková cena predaných bytov dosiahla vyše 2265 eur za m2 s DPH. Oproti druhému štvrťroku sa tak predávali byty drahšie o 2,1 %, zatiaľ čo medziročne sa ich cena nezmenila. Cenový rast predaných bytov sa ukázal aj na ich vyššej absolútnej cene. Tá mierne vzrástla na takmer 142.000 eur s DPH.

Väčšinu dopytu po bytoch tvoria ľudia so záujmom o lacnejšie byty. Rastúca cena bytov, silná konkurencia na strane dopytu a možné zvyšovanie úrokových sadzieb v budúcnosti prirodzene vzbudzuje v ľuďoch strach z premeškanej príležitosti. Okrem toho zaváži aj sprísňovanie podmienok poskytovania úverov na nehnuteľnosti. Toto všetko vedie spotrebiteľov k unáhlenej kúpe bytov, keďže majú pocit, že dobré časy sa čoskoro skončia,“ zhodnotil analytik.

V blízkej budúcnosti očakáva ďalšie zvyšovanie cien bytov v Bratislave, postupne by však tento cenový rast mal začať spomaľovať.