Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny nových domov v Číne v októbri klesli, prvýkrát za 6,5 roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nadol išli aj ceny starších nehnuteľností. Zo 70 hodnotených veľkých miest klesli až v 64 z nich.

Peking 15. novembra (TASR) - Ceny nových domov v Číne zaznamenali v októbri pokles, prvý za zhruba 6,5 roka. Pokles cien bol zároveň za toto obdobie najvýraznejší. Pokles zaznamenali aj ceny starších domov.

Ceny nových domov klesli v októbri medzimesačne o 0,2 %, ukázali výpočty agentúry Reuters, ktorá vychádzala z informácií čínskeho štatistického úradu. To je prvý pokles od marca 2015 a najvýraznejší od februára tohto istého roka.

Situáciu na čínskom realitnom trhu, ktorý sa podľa určitých kritérií podieľa na hrubom domácom produkte (HDP) krajiny zhruba štvrtinou, výrazne ovplyvňujú vládne obmedzenia pri nákupe nehnuteľností, ktorých cieľom je vytlačenie špekulantov z trhu. Výsledkom je zníženie dopytu. Napätie na trhu zvyšujú aj finančné problémy niektorých veľkých realitných spoločností, najmä firmy Evergrande.

Na porovnanie, v septembri ceny nových domov v porovnaní s augustom stagnovali. Niektorí analytici však na základe svojich výpočtov uviedli, že už v septembri ceny mierne klesli, o 0,1 %.

Nadol išli aj ceny starších nehnuteľností. Zo 70 hodnotených veľkých miest klesli až v 64 z nich.