Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny palív v Poľsku patria medzi najnižšie v Európe, tvrdí vláda

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poľsko vlani v rámci boja s rastúcou infláciou a krízou životných nákladov dočasne znížilo daň z pridanej hodnoty (DPH) na palivá na 8 % z 23 % a dočasne zrušilo DPH na potraviny do konca roka 2022.

Varšava 4. januára (TASR) - Ceny palív v Poľsku patria medzi najnižšie v Európskej únii (EÚ). Uviedol to v stredu hovorca vlády Piotr Müller v reakcii na tvrdenia opozície, že ceny palív sú nafúknuté. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Hlavná opozičná strana Občianska platforma v utorok (3. 1.) obvinila štátnu spoločnosť PKN Orlen zo zbytočného zvyšovania cien pohonných látok.

Poľsko vlani v rámci boja s rastúcou infláciou a krízou životných nákladov dočasne znížilo daň z pridanej hodnoty (DPH) na palivá na 8 % z 23 % a dočasne zrušilo DPH na potraviny do konca roka 2022. Platnosť týchto opatrení však po Novom roku vypršala. Podľa Občianskej platformy zvýšenie cien palív vyjde Poliakov na 2,5 miliardy zlotých (533,83 milióna eur).

Müller v reakcii na tieto tvrdenia na tlačovej konferencii uviedol, že Poľsko má jednu z najnižších taríf na palivá v rámci EÚ.

Dodal, že vláda sa snaží stabilizovať ceny palív a energií, pričom ako príklad uviedol čiastočné zmrazenie sadzieb v prípade elektriny.

"Môžem sľúbiť, že budeme pokračovať v stabilizácii ciel," dodal Müller.

(1 EUR = 4,6831 PLN)