Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ceny plynu utlmili výrobu hnojív, chýbať môže aj AdBlue do motorov

Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík (SaS). Foto: TASR – Jaroslav Novák

Minister reagoval aj na vyhlásenia ďalších firiem, ktorým vysoké ceny energií a ďalších vstupov komplikujú podnikanie.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Zatiaľ čo v Spojenom kráľovstve v minulých dňoch motoristom pre nedostatok vodičov cisterien chýbali na čerpacích staniciach pohonné látky, v Európe sa možno stane nedostatkovým tovarom prísada do moderných naftových motorov AdBlue. Jedným z najväčších výrobcov tohto prípravku je spoločnosť Duslo, ktorá pre vysoké ceny plynu utlmila výrobu niektorých hnojív a ňu nadviazanú výrobu AdBlue. Obmedzenie či prerušenie výroby hlásia aj ďalší dvaja výrobcovia AdBlue, informoval v pondelok na stretnutí s novinármi minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

"S výrobou hnojív je spojená aj výroba AdBlue a Duslo je najväčší výrobca v Európe. Druhý najväčší je v Nemecku a ten začal škrtiť výrobu Ad Blue. Tretí najväčší je v Poľsku a ten výrobu zastavil," povedal Sulík. Podľa ministra bude dostatok prípravku v blízkej budúcnosti problém a nevylúčil, že MH zakáže prípravok, ktorý redukuje u naftových motorov emisie oxidov dusíka, vyvážať.

Podľa ministra nie je samostatná výroba prípravku ekonomicky udržateľná a preto je súčasťou výroby iných produktov zo zemného plynu. "Toto je problém, ktorý budeme mať čoskoro na stole," dodal Sulík.

Minister reagoval aj na vyhlásenia ďalších firiem, ktorým vysoké ceny energií a ďalších vstupov komplikujú podnikanie. Niektorým z ich, napríklad hlinikárni Slovalco, podľa neho nahradí vysoké ceny energií rastúca cena ich výrobkov na trhu. Sulík upozornil, že vysoké ceny napríklad elektriny sa týkajú iba nasledujúcich zimných mesiacov a spotové ceny na apríl budúceho roka sa už pohybujú v obvyklých medziach.