Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ceny plynu v Európe ďalej klesajú, keďže skladové zásoby rastú

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Podľa najnovších údajov Gas Infrastructure Europe sú zásobníky plynu naplnené už na 70,4 %.

Amsterdam 7. júna (TASR) - Veľkoobchodné ceny plynu v Európe v stredu ráno mierne klesli, pretože vysoké úrovne skladových zásob a slabší dopyt pomohli eliminovať vplyv meškania pri opätovnom spustení nórskeho terminálu na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Hammerfeste. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa údajov spoločnosti Refinitiv Eikon sa cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame do 11.07 h SELČ znížila o 78 centov na 24,73 eura za megawatthodinu (MWh).

Cena holandského denného kontraktu TRNLTTFD1 klesla o 25 centov na 25,10 eura/MWh.

Podľa analytika spoločnosti Rystad Lu Ming Panga vysoká úroveň skladových zásob naďalej drží ceny plynu na nízkej úrovni, pretože nie je potrebné sa ponáhľať s ich dopĺňaním, aj keď si Európska únia (EÚ) dala za cieľ mať do 1. novembra 2023 zásobníky naplnené na 90 %.

"Vzhľadom na už aj tak vysoké zásoby plynu po minulej miernej zime sa zdá, že EÚ dosiahne tieto ciele podľa plánu," povedal Pang.

Podľa najnovších údajov Gas Infrastructure Europe sú zásobníky plynu naplnené už na 70,4 %.

Nórska spoločnosť Equinor pritom odložila opätovné spustenie výroby vo svojom zariadení na LNG v Hammerfeste o týždeň, na 14. júna, pre technické problémy.