Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny plynu v Európe pokračujú v poklese a dostali sa pod 80 eur za MWh

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pokles cien plynu v Európe pomohol tiež zmierniť tlak na ceny skvapalneného plynu (LNG) v Ázii.

Amsterdam 27. decembra (TASR) - Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe pokračujú v poklese aj po Vianociach. Dôvodom sú mierne teploty rovnako ako bohaté zásoby. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Bloomberg.

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame v utorok ráno dočasne padla až o 3,6 % pod hranicu 80 eur za megawatthodinu (MWh) a dostala sa na najnižšiu úroveň od júna. Kontrakt neskôr vymazal časť strát a popoludní sa predával po 82,60 eura za MWh. V minulom týždni sa oslabil takmer o 30 %, pričom od polovice decembra padla cena referenčného TTF kontraktu približne o 50 eur.

Predpovede počasia počítajú s tým, že teploty v severozápadnej Európe zostanú nad priemerom aj na začiatku nového roka. Naplnenosť európskych zásobníkov plynu sa počas víkendu zvýšila z 82,9 % na 83,1 %. Mierne počasie totiž umožnilo štátom nadmerný plyn ukladať do zásobníkov.

Pokles cien plynu v Európe pomohol tiež zmierniť tlak na ceny skvapalneného plynu (LNG) v Ázii. Obchodníci teraz pozorne sledujú, či extrémne počasie v USA naruší dodávky LNG do Európy.

Ceny plynu v Európe sa dostali na rekordné úrovne počas leta, keď referenčný TTF kontrakt vyskočil až na 345 eur za MWh. Príčinou bolo vtedy zastavenie dodávok plynu z Ruska. Aj napriek aktuálnemu uvoľneniu na európskom trhu s plynom a výraznému poklesu sú ceny stále relatívne vysoké. Na porovnanie v roku 2020 sa ceny na burze TTF pohybovali pod 20 eur za MWh.