Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny plynu v Európe pokračujú v poklese

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame v pondelok na začiatku obchodovania klesla na 70,30 eura za megawatthodinu (MWh).

Amsterdam 2. januára (TASR) - Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe pokračujú v poklese aj v prvý obchodný deň roka 2023 a pohybujú sa na úrovni spred začiatku vojny na Ukrajine. Hlavným dôvodom je netradične teplé počasie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame v pondelok na začiatku obchodovania klesla na 70,30 eura za megawatthodinu (MWh). To bolo najmenej od februára 2022, ešte než Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Po začiatku obchodovania sa cena referenčného TTF kontraktu mierne zvýšila na 73 eur za MWh.

Cena referenčného TTF kontraktu od začiatku decembra padla približne o polovicu. Na rekordnú úroveň sa dostala počas leta, keď vyskočila až na 345 eur za MWh. Príčinou bolo vtedy zastavenie dodávok plynu z Ruska. Aj napriek aktuálnemu uvoľneniu na európskom trhu s plynom a výraznému poklesu sú ceny stále relatívne vysoké. Na porovnanie, v roku 2020 sa ceny na burze TTF pohybovali pod 20 eur za MWh.

Dopyt po plyne utlmuje mierne počasie. Na prelome rokov sa teploty v Nemecku v niektorých regiónoch dostali nad 20 stupňov Celzia. Silvester bol v Nemecku najteplejší od začiatku zaznamenávania takýchto údajov.

Mierne počasie umožnilo štátom nadmerný plyn ukladať do zásobníkov. Podľa európskeho združenia Gas Infrastructure Europe (GIE) naplnenosť zásobníkov plynu v Nemecku sa na Silvestra zvýšila jedenásty deň po sebe a dosiahla 90,12 %. Takisto sa výrazne zvýšila výroba veternej elektriny.