Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ceny plynu v Európe v stredu kolíšu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ceny plynu sú stále zhruba osemkrát vyššie, ako je sezónny priemer, čo spôsobuje, že priemysel znižuje spotrebu.

Amsterdam 22. júna (TASR) - Európske ceny zemného plynu v stredu kolíšu medzi ziskami a stratami, keď obchodníci zvažujú na jednej strane signály, že vysoké náklady na palivo obmedzujú dopyt v priemysle, a na strane druhej obmedzenie dodávok plynu z Ruska. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v nasledujúcom mesiaci sa do 9.09 h miestneho času v Amsterdame zvýšila o 1,2 % na 127 eur za megawatthodinu po tom, ako v utorok (21. 6.) vzrástla o 4,1 %. V priebehu ranného obchodovania cena kontraktu nakrátko klesla o 2 %.

Ceny plynu sú stále zhruba osemkrát vyššie, ako je sezónny priemer, čo spôsobuje, že priemysel znižuje spotrebu. V Spojenom kráľovstve spotreba plynu v priemysle tento rok klesla približne o 49 %, uviedla spoločnosť Citigroup Inc.

Rusko minulý týždeň ešte viac zredukovalo tok plynu do Európy. To prinútilo niektoré štáty, aby sa dočasne vrátili k uhliu ako zdroju energie. Taliansko, jeden z najväčších odberateľov ruského plynu, zvyšuje tiež produkciu elektriny z uhlia, čím sa pripája k štátom, ako Nemecko, Rakúsko a Holandsko.

Dodávky ruského energetického gigantu Gazpromu cez Nord Stream 1, najväčší plynovod z Ruska do Európskej únie (EÚ), zostávajú približne na 40 % jeho kapacity.

Kanada, kde po oprave uviazla turbína z Nord Stream 1, rokuje s Nemeckom o tom, ako rešpektovať sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu a zároveň vrátiť turbínu nemeckej spoločnosti Siemens Energy. Turbíny pre plynovod boli vyrobené v Kanade a je potrebné ich pravidelne posielať späť na údržbu.

Kanada spolupracuje s Nemeckom na možnostiach obnovenia životne dôležitého toku plynu.