Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Ceny pôdy v Česku vzrástli vlani na niekoľkoročné maximá

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Najvyššie ceny zaplatili kupci za miesta s veľmi úrodnou pôdou v okolí Prahy a potom v okresoch Olomouc, Hradec Králové, Kolín a Mladá Boleslav.

Praha 5. februára (TASR) - Ceny pôdy v Česku zaznamenali v minulom roku najvýraznejší rast za posledné roky. Podľa výročnej správy spoločnosti Farmy.cz vyskočili v priemere o 16,1 % na 294.326 Kč (12.082 eur) za hektár. Podľa konkurenčnej skupiny Agro21 vzrástli ceny pôdy dokonca až o 23,3 % a podľa tejto firmy bol rast najrýchlejší za posledných osem rokov. Spoločnosť Farmy.cz zároveň očakáva, že vzhľadom na vysokú infláciu bude výrazný rast cien pokračovať aj v tomto roku. Informoval o tom server iDNES.cz.

Poľnohospodárska pôda sa vlani podľa spoločnosti obchodovala najčastejšie za 20 až 45 Kč za m2, teda za 200.000 až 450.000 Kč (8210 až 18.473 eur) za hektár. Orná pôda sa vlani predávala v priemere za 31,4 Kč /m2.

Najvyššie ceny zaplatili kupci za miesta s veľmi úrodnou pôdou v okolí Prahy a potom v okresoch Olomouc, Hradec Králové, Kolín a Mladá Boleslav. "Vyššie ceny vzhľadom na kvalitu pôdy dosahovali aj pozemky v blízkosti hraníc s Bavorskom a Rakúskom, najmä v okresoch Tachov a Cheb," dodala spoločnosť Farmy.cz.

Podľa Agro21 sa postupne mení štruktúra kupujúcich a rastie záujem zo strany drobných investorov, ktorí sa obávajú inflácie. "Pozorujeme preliatie časti dopytu po rezidenčných nehnuteľnostiach, ktoré sú už v mnohých oblastiach veľmi drahé, do dopytu po poľnohospodárskych pozemkoch," uviedol Miroslav Rytíř z Agro21.

Priemerná inflácia v Česku dosiahla vlani 3,8 %, čo bolo o 0,6 percentuálneho bodu viac než v roku 2020. Tento rok by podľa nového, januárového odhadu českého ministerstva financií mala dosiahnuť až 8,5 %. Ešte v novembri minulého roka predpokladalo, že miera inflácie dosiahne v Česku tento rok 6,1 %.

(1 EUR = 24,360 CZK)