Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny poľnohospodárskych výrobkov v apríli medziročne vzrástli o 4 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Zo živočíšnych výrobkov sa znížili ceny surovej ovčej vlny o 33,6 %, jatočných ošípaných o 7,1 %, surového kravského mlieka o 0,9 % a jatočnej hydiny o jedno percento.

Bratislava 27. mája (TASR) - Ceny poľnohospodárskych výrobkov v apríli medziročne vzrástli o štyri percentá. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Ceny rastlinných výrobkov vzrástli o 14,3 %, ceny živočíšnych výrobkov, naopak, klesli o dve percentá.

"Z rastlinných výrobkov vzrástli ceny obilnín o 21,2 %, olejnatých plodov a semien o 29,6 % a strukovín o 9,8 %. Klesli ceny ovocia a zeleniny o 0,5 % a zemiakov o 13,6 %," špecifikovali štatistici.

Zo živočíšnych výrobkov sa znížili ceny surovej ovčej vlny o 33,6 %, jatočných ošípaných o 7,1 %, surového kravského mlieka o 0,9 % a jatočnej hydiny o jedno percento. Zvýšili sa ceny jatočných oviec a jahniat o 25,6 %, konzumných slepačích vajec o 2,2 %, živých rýb o 0,7 % a ceny hovädzieho dobytka vrátane teliat o 0,4 %.

Od začiatku roka vzrástli ceny poľnohospodárskych výrobkov v priemere o dve percentá vplyvom vyšších cien rastlinných výrobkov o osem percent a nižších cien živočíšnych výrobkov o 2,7 %.