Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny pozemkov v Japonsku rástli vlani najprudšie za 14 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Dopyt po bývaní v mestských oblastiach si udržal vysokú úroveň, k čomu prispeli najmä nízke úrokové sadzby. Zvýšil sa však tlak na ceny pozemkov na okrajoch miest.

Tokio 26. marca (TASR) - Ceny pozemkov v Japonsku vzrástli vlani druhý rok po sebe, pričom tempo rastu bolo najprudšie za 14 rokov. Ukázal to tento týždeň zverejnený prieskum japonskej vlády. Informovala o tom agentúra Reuters.

Priemerná cena pozemkov vzrástla v roku 2022 o 1,6 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom roku rast dosiahol 0,6 %. Minuloročný rast cien pozemkov tak bol v Japonsku najvyšší od roku 2008, v ktorom sa cena zvýšila o 1,7 %.

Dopyt po bývaní v mestských oblastiach si udržal vysokú úroveň, k čomu prispeli najmä nízke úrokové sadzby. Zvýšil sa však tlak na ceny pozemkov na okrajoch miest, keďže COVID-19 zvýšil počty ľudí pracujúcich z domu.

Ceny rezidenčných pozemkov sa v minulom roku zvýšili o 1,4 %, čo predstavuje najvýraznejší rast cien od roku 1991 a výrazné zrýchlenie v porovnaní s rastom v roku 2021. Za daný rok sa ceny rezidenčných pozemkov zvýšili o 0,5 %. K zrýchleniu rastu cien prispeli nízke úrokové sadzby a daňové úľavy, ktoré vláda prijala s cieľom podporiť rezidenčné bývanie.

Ešte výraznejší rast a prudšie zrýchlenie tempa rastu oproti predchádzajúcemu roku zaznamenali ceny komerčných pozemkov pre obchody či kancelárske priestory. Tie vzrástli vlani o 1,8 %, zatiaľ čo v roku 2021 rast dosiahol 0,4 %. Ich rast čiastočne podporilo oživenie domáceho cestovného ruchu, ako aj očakávania zvýšenia počtu zahraničných turistov po uvoľnení protipandemických opatrení. To sa odrazilo na raste cien komerčných pozemkov v populárnych turistických destináciách, ako sú Osaka či v minulosti hlavné mesto Japonska Kjóto.