Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Ceny priemyselných výrobcov boli v decembri medziročne vyššie o 9,6 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najvýraznejšie rástli v energetike, medziročne o 30,3 %. Postupné zvyšovanie cien zaznamenávala aj dodávka vody, v decembri ich rast prekročil tretíkrát dvojcifernú hranicu 10 %.

Bratislava 26. januára (TASR) - Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v decembri 2023 medziročne vyššie o 9,6 %, medzimesačne klesli o 0,6 %. Spomedzi 16 sledovaných odvetví priemyslu boli ceny medziročne vyššie v siedmich. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najvýraznejšie rástli v energetike, medziročne o 30,3 %. Postupné zvyšovanie cien zaznamenávala aj dodávka vody, v decembri ich rast prekročil tretíkrát dvojcifernú hranicu 10 %. Vo výrobe z gumy a plastu ceny vzrástli o 7,1 %, v ostatnej výrobe o 9,2 %.

Ceny naopak prvýkrát klesli v podielovo najsilnejšej výrobe dopravných prostriedkov o 0,8 % a druhý mesiac boli nižšie aj ceny vo výrobe potravín, nápojov a tabaku, v decembri o desatinu. V súhrne za dvanásť mesiacov roka 2023 tuzemské výrobné ceny v priemysle vzrástli o 13,9 %.

Ceny priemyselných výrobcov na export boli medziročne nižšie o 1 %, medzimesačne klesli o 0,5 %. V súhrne za dvanásť mesiacov roka 2023 boli ceny priemyselných výrobcov pre export vyššie ako pred rokom o 3,4 %.