Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ceny priemyselných výrobcov boli v júli 2023 medziročne vyššie o 13,6%

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Spomedzi 16 sledovaných odvetví priemyslu sa ceny medziročne zvýšili v desiatich.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Ceny priemyselných výrobcov pre tu­zemský trh boli v júli 2023 medziročne vyššie o 13,6 %, medzimesačne vzrástli o 1,3 %. Spomedzi 16 sledovaných odvetví priemyslu sa ceny medziročne zvýšili v desiatich. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkový výsledok ovplyvňoval, podobne ako v predošlých mesiacoch, najmä vysoký nárast výrobných cien v dodávkach elektriny a plynu o 41,1 %. Tuzemská priemyselná výroba zaznamenala druhý medziročný pokles v tomto roku o 2,4 %, a to vplyvom poklesu cien v produkcii kovov a kovových konštrukcií o 9,1 %, spracovaní ropných produktov o 36,5 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 23 %.

Napriek celkovému poklesu priemyselnej výroby si medziročný rast cien podržali váhovo dôležité priemyselné odvetvia, a to produkcia dopravných prostriedkov o 5,6 % aj výroba z gumy a plastu o 13 %. V súhrne za sedem mesiacov roka 2023 tuzemské výrobné ceny v priemysle vzrástli o 21,2 %.

Ceny priemyselných výrobcov na export boli medziročne vyššie o 1 %, medzimesačne klesli o 0,9 %. V súhrne za sedem mesiacov roka 2023 boli ceny priemyselných výrobcov pre export vyššie ako pred rokom o 6,2 %.