Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Ceny priemyselných výrobcov v októbri medzimesačne vzrástli o 0,2 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V priemere od začiatku roka oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástli ceny priemyselných výrobcov o 0,9 %.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko v októbri oproti septembru vzrástli o 0,2 %. Vzrástli ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu, priemyselnej výroby zhodne o 0,2 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,1 %. Klesli ceny ťažby a dobývania o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V októbri 2020 v porovnaní s októbrom 2019 ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh vzrástli o 0,7 %. Zvýšili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,6 %, ťažby a dobývania o 4 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 1,9 %. Klesli ceny priemyselnej výroby o 2,9 %.

V priemere od začiatku roka oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástli ceny priemyselných výrobcov o 0,9 %, vplyvom vyšších cien dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 5,4 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 1,3 %. Klesli ceny priemyselnej výroby o 1,6 %, ťažby a dobývania o 0,8 %.