Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ceny producentov v eurozóne rástli v septembri miernejšie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ceny polotovarov sa zvýšili o 19 % a ceny tovarov krátkodobej spotreby o 15,3 %. V prípade kapitálových tovarov ceny vzrástli o 7,6 % a ceny tovarov dlhodobej spotreby o 9,8 %.

Luxemburg 4. novembra (TASR) - Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne pokračovali v septembri vo výraznom raste, tempo rastu sa však oproti rekordnému augustu spomalilo, pričom zmiernenie bolo o niečo výraznejšie, než sa čakalo. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Podľa údajov Eurostatu, ktoré štatistický úrad zverejnil v piatok, vzrástli ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v septembri medziročne o 41,9 %. Na porovnanie, v auguste zaznamenali rekordný rast na úrovni 43,4 %. Spomalenie rastu cien producentov tak bolo o niečo výraznejšie, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s rastom cien v septembri o 42 %, uviedol portál RTTNews.

V celej Európskej únii sa ceny výrobcov zvýšili o 41,4 %. Aj v tomto prípade sa tempo rastu spomalilo, keď za predchádzajúci mesiac vzrástli o 43 %.

Pod septembrový rast cien výrobcov v eurozóne sa opäť najviac podpísali ceny energií. Tie sa zvýšili o 108,2 %. Bez započítania cien energií vzrástli ceny priemyselných producentov v menovej únii o 14,5 %.

Ceny polotovarov sa zvýšili o 19 % a ceny tovarov krátkodobej spotreby o 15,3 %. V prípade kapitálových tovarov ceny vzrástli o 7,6 % a ceny tovarov dlhodobej spotreby o 9,8 %.

Na medzimesačnej báze ceny priemyselných výrobcov v eurozóne vzrástli v septembri o 1,6 %, zatiaľ čo v auguste rast dosiahol 5 %. V celej EÚ sa rast cien producentov spomalil z augustovej úrovne 4,9 % na 1,5 %.

Čo sa týka členských štátov Európskej únie, ceny priemyselných výrobcov zaznamenali v každom z nich v medziročnom porovnaní rast. Najvýraznejšie pritom vzrástli v Bulharsku (78,2 %), Maďarsku (67,5 %), Rumunsku (62,9 %) a na Slovensku, kde rast predstavoval 62,8 %.