Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Ceny rakúskych výrobcov sa zvyšovali v auguste rekordne rýchlo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najviac vývoj cien producentov ovplyvnili ceny energií, ktoré v auguste vzrástli medziročne o 16,4 %. Výrazne sa zvýšili aj ceny polotovarov, a to o 13,7 %.

Viedeň 30. septembra (TASR) - Ceny rakúskych priemyselných výrobcov pokračovali v auguste v raste, pričom rast dosiahol rekordnú úroveň. Informoval o tom vo štvrtok rakúsky štatistický úrad.

Ceny producentov vzrástli v auguste medziročne o 9,5 %. V júli ich rast dosiahol 8,6 %. Augustový vývoj znamená zrýchlenie rastu cien siedmy mesiac po sebe, pričom augustové tempo bolo najvýraznejšie od začatia evidovania príslušných údajov v januári 2001. Podpísala sa pod to nízka porovnávacia základňa a zotavovanie ekonomiky po uvoľnení protipandemických obmedzení.

Najviac vývoj cien producentov ovplyvnili ceny energií, ktoré v auguste vzrástli medziročne o 16,4 %. Výrazne sa zvýšili aj ceny polotovarov, a to o 13,7 %. V obidvoch prípadoch sa tempo rastu zrýchlilo, keď v júli ceny energií vzrástli o 15,6 % a ceny polotovarov sa zvýšili o 12,2 %.

Na medzimesačnej báze sa ceny rakúskych priemyselných výrobcov zvýšili o 0,8 %. V porovnaní s vývojom v júli sa tak tempo rastu výrazne spomalilo, keď v danom mesiaci ceny producentov vzrástli o 1,7 %.