Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy a plynu dopomohli nórskemu Equinoru v 3. kvartáli k zisku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Priemerná produkcia ropy a plynu dosiahla v 3. kvartáli 2,066 milióna barelov ropného ekvivalentu denne (1 barel = 159 litrov), čo medziročne predstavuje rast o 1 %.

Oslo 25. októbra (TASR) - Nórska ropná spoločnosť Equinor, pôvodne známa ako Statoil, oznámila za 3. kvartál návrat do zisku, k čomu prispeli vyššie ceny ropy a zemného plynu.

Spoločnosť, ktorá svoj názov zmenila v máji tohto roka, informovala, že v 3. štvrťroku dosiahla čistý zisk 1,6 miliardy USD (1,40 miliardy eur). V rovnakom období minulého roka ešte evidovala čistú stratu na úrovni 478 miliónov USD.

K obratu dopomohol vysoký rast tržieb, ktoré potiahla rastúca cena ropy a plynu. Tržby dosiahli 19,1 miliardy USD, čo medziročne znamená rast o 41 %.

Zvýšil sa aj objem produkcie, aj keď len mierne. Priemerná produkcia ropy a plynu dosiahla v 3. kvartáli 2,066 milióna barelov ropného ekvivalentu denne (1 barel = 159 litrov), čo medziročne predstavuje rast o 1 %. Ako Equinor uviedol, prispela k tomu najmä ťažba z nových ložísk.

(1 EUR = 1,1389 USD)