Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy dnes mierne vzrástli, dopyt po nej klesol

Foto: TASR/AP

Dôvodom piatkového prudkého poklesu cien WTI bolo rozhodnutie americkej vlády, ktorá povolila zahraničným tankerom z oblasti Mexického zálivu, aby doviezli ropu do prístavov na severovýchode USA.

Bangkok 5. novembra (TASR) - Ceny ropy dnes vzrástli, ale len mierne. Na príčine je znížený dopyt po komodite na severovýchodnom pobreží USA, ktoré zasiahla búrka.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v decembri sa dnes na poludnie v Bangkoku predával za 85,17 USD (66,28 eura). To je o 31 centov viac, ako v závere predchádzajúceho týždňa, keď sa cena kontraktu prepadla o 2,23 USD, čiže 2,2 %, a obchodovanie uzavrel na úrovni 84,86 USD/barel.

Dôvodom piatkového (2.11.) prudkého poklesu cien WTI bolo rozhodnutie americkej vlády, ktorá povolila zahraničným tankerom z oblasti Mexického zálivu, aby doviezli ropu do prístavov na severovýchode USA.

Výraznejšiemu nárastu cien ropy však bráni fakt, že táto časť Ameriky sa stále spamätáva z dôsledkov superbúrky Sandy a spracovanie ropy v rafinériách sa ešte nevrátilo na normálnu úroveň.

Severomorská ropná zmes Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, dnes zdražela o 26 centov na 105,94 USD za barel.