Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy dnes ráno mierne klesli, investori vyberali zisky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Neočakáva sa, že dopyt po čiernom zlate by sa v najbližších mesiacoch dramaticky zvýšil. Najväčšie spotrebiteľské krajiny majú totiž problém s tým, aby ich ekonomiky vôbec rástli.

Singapur 30. novembra (TASR) - Ceny ropy dnes ráno mierne klesli.

Niektorí obchodníci totiž považujú terajšie ceny čierneho zlata za príliš vysoké a vyberali si zisky.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s januárovým kontraktom sa dnes o 7.37 h SEČ predával po 87,87 USD (67,62 eura). To je o 20 centov menej ako vo štvrtok (29. 11.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas štvrtka posilnil o 1,58 USD a uzavrel na 88,07 USD za barel. Januárový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 6 centov na 110,70 USD/barel.

"Niektorí obchodníci a investori, ktorí sú na trhu, sa obávajú, že nárast cien v posledných niekoľkých dňoch bol príliš veľký vzhľadom na slabé fundamenty na trhoch s ropou," uviedol analytik poradenskej spoločnosti Purvin & Gertz Victor Shum. "Teraz sa vyberajú zisky."

Neočakáva sa, že dopyt po čiernom zlate by sa v najbližších mesiacoch dramaticky zvýšil. Najväčšie spotrebiteľské krajiny majú totiž problém s tým, aby ich ekonomiky vôbec rástli. Ceny tiež stláča dostatočne vysoká ponuka na trhu.