Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesli, ale za celý týždeň vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aj neuspokojivá správa o slabšom ako očakávanom náraste pracovných miestach v USA v decembri ovplyvnila v piatok obchodovanie s ropou.

New York 9. januára (TASR) - Ceny ropy v piatok (7. 1.), v posledný deň obchodovania tento týždeň, klesli, pretože investori sa rozhodli vybrať si časť ziskov po štvordňovom raste cien komodity. Ale za celý týždeň si ropa opäť pripísala zisk, už tretí týždeň po sebe, keďže dopyt zostal odolný napriek obavám z negatívneho vplyvu variantu omikron nového koronavírusu na globálnu ekonomiku.

Aj neuspokojivá správa o slabšom ako očakávanom náraste pracovných miestach v USA v decembri ovplyvnila v piatok obchodovanie s ropou. Konkrétne, v najväčšej svetovej ekonomike pribudlo minulý mesiac len 199.000 pracovných miest, zatiaľ čo analytici predpovedali, že vytvorí 450.000 nových pozícií.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou vo februári uzavrel v piatok obchodovanie pri cene 78,90 USD (69,83 eur). To bolo o 56 centov alebo 0,7 % menej ako v predchádzajúci deň. Ale za týždeň cena WTI vzrástla o vyše 5 %.

Cena marcového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla v piatok o 24 centov alebo 0,3 % na 81,75 USD. Za týždeň sa však zvýšila tiež o viac ako 5 %.