Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesli, Brent skĺzla k hranici 76 USD za barel

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou z piatka (26. 5.) to predstavuje pokles o 49 centov (0,67 %). V pondelok sa na amerických trhoch pre sviatok neobchodovalo.

Singapur 30. mája (TASR) - Ceny ropy zaznamenali v utorok pokles, pričom cena ropy Brent skĺzla k hranici 76 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila neistota, či sa dohodu o dlhovom strope uzatvorenú medzi prezidentom USA a predsedom Snemovne reprezentantov podarí presadiť v Kongrese, ako aj zmiešané informácie od najväčších producentov ropy pred ich zasadnutím koncom tohto týždňa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 7.37 h SELČ 76,37 USD (71,27 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 70 centov (0,91 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 72,18 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou z piatka (26. 5.) to predstavuje pokles o 49 centov (0,67 %). V pondelok sa na amerických trhoch pre sviatok neobchodovalo.

Nervozitu na trhoch vyvolali vyjadrenia niektorých radikálnejších republikánov, že dohodu o zvýšení dlhového stropu nemusia podporiť. Prezident Joe Biden a predseda Snemovne reprezentantov, republikán Kevin McCarthy, však stále veria, že kongresmani nakoniec nedovolia, aby USA oznámili platobnú neschopnosť.

Kongres musí rozhodnúť do 5. júna, čo je najnovší termín, keď už podľa ministerstva financií vláda nebude mať dosť peňazí na plnenie svojich záväzkov. To by tvrdo zasiahlo americkú aj ďalšie ekonomiky a viedlo k otrasom na trhoch.

Navyše, hraničný termín na schválenie dohody o dlhovom strope nasleduje iba deň po tom, ako sa uskutoční schôdzka zástupcov zoskupenia ropných producentov OPEC+. Tá je naplánovaná na 4. júna, pričom aj v tomto prípade prichádzajú na trh protichodné informácie. Saudskoarabský minister energetiky, princ Abdulazíz bin Salmán, upozornil investorov očakávajúcich pokles cien ropy, aby "dávali pozor," čo by mohlo signalizovať, že OPEC+ pristúpi k ďalšiemu zníženiu produkcie. Na druhej strane, vyjadrenia ruských predstaviteľov vrátane podpredsedu ruskej vlády Alexandra Novaka naznačili, že tretí najväčší producent ropy na svete sa skôr prikláňa k tomu, aby sa produkcia ponechala na terajšej úrovni.

(1 EUR = 1,0715 USD)