Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesli, cena Brentu sa pohybuje pod 82,60 USD za barel

Čerpadlo Wintershall DEA ťaží ropu na starom ropnom poli v Emlichheime v Nemecku 18. marca 2022. Foto: TASR/AP

Trhy však teraz čakajú na informácie o inflácii v USA za december, ktoré Washington zverejní vo štvrtok.

Singapur 12. januára (TASR) - Ceny ropy vo štvrtok mierne klesli, pričom cena Brentu sa dostala pod 82,60 USD za barel (159 litrov). Ropa vymazala výrazné zisky z predchádzajúceho obchodovania, keď zlepšenú náladu v súvislosti s vyhliadkami globálneho dopytu vynulovali obavy z nadchádzajúcich údajov o vývoji inflácie v Spojených štátoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v marci dosiahla do 9.41 h SEČ 82,54 USD (76,80 eura) za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to znamená pokles o 13 centov. Cena americkej ľahkej ropy WTI s februárovým kontraktom klesla o 17 centov na 77,24 USD/barel.

Počas obchodovania v stredu (11. 1.) zaznamenali ceny ropy rast o 3 %, pričom sa dostali na týždenné maximum. Náladu na trhoch podporili zlepšené vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky, ako aj obavy z následkov západných sankcií na produkciu ropy v Rusku.

Trhy však teraz čakajú na informácie o inflácii v USA za december, ktoré Washington zverejní vo štvrtok. Tie sú podľa analytičky z CMC Market Tiny Tengovej pre ropu kľúčovým rizikovým faktorom, čo vedie k tomu, že trhy sú pred zverejnením údajov opatrné.

(1 EUR = 1,0747 USD)