Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy opäť klesajú, cena Brentu skĺzla k hranici 82 USD/barel

Ilustračné foto, ropa Brent. Foto: TASR/AP

Pokles zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI s decembrovým kontraktom.

Melbourne 12. novembra (TASR) - Ceny ropy sa v piatok vrátili k poklesu, pričom cena Brentu skĺzla k hranici 82 USD a cena WTI pod 81 USD za barel (159 litrov). Na ceny komodity tlačí najmä rastúci kurz amerického dolára, ktorý nahor posúvajú očakávania, že americká centrálna banka pristúpi v dôsledku vysokej inflácie k skoršiemu zvýšeniu úrokových sadzieb.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári dosiahla do 7.29 h SEČ 82,21 USD (71,74 eura) za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to znamená pokles o 66 centov. Vo štvrtok (11. 11.) uzatvorila obchodovanie rastom.

Pokles zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI s decembrovým kontraktom. Dosiahla 80,96 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje pokles o 63 centov. Aj v jej prípade išla cena v závere predchádzajúceho obchodovania nahor.

Za celý týždeň sa však pri cenách ropy očakáva stagnácia, keďže ceny v posledných dňoch neustáli menili kurz. Na jednej strane ich ovplyvňoval rastúci kurz dolára a špekulácie, či americká vláda uvoľní väčší objem ropy zo svojich strategických rezerv a na druhej rozhodnutie najväčších producentov ropy zo zoskupenia OPEC+ ponechať tempo zvyšovania ťažby ropy na pôvodne dohodnutej úrovni. USA pritom pre vysoké ceny komodity žiadali výraznejšie zvýšenie ťažby.

(1 EUR = 1,1460 USD)