Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesli, pričom WTI sa prepadla pod 70 USD za barel

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cena augustového kontraktu na severomorskú ropnú zmes klesla o 84 centov alebo 1,12 % na 73,95 USD za barel.

Singapur 12. júna (TASR) - Ceny ropy v pondelok ráno klesli, pričom cena WTI sa dostala pod hranicu 70 USD za barel. Trhy tak zareagovali na vyhlásenie najvyššieho iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, že krajina je otvorená dohode so Západom o svojom jadrovom programe, aj keď s určitými výhradami. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Podľa neho je dohoda možná, ak ostane nedotknutá iránska jadrová infraštruktúra. Jeho vyhlásenia prišli len pár dní po tom, ako Irán aj USA popreli správy, že je dočasná jadrová dohoda blízko. Ak by však k nej došlo, znamenalo by to tiež zrušenie sankcií na vývoz ropy z Iránu a trhy by mohli zaplaviť zásoby lacnej komodity z tejto krajiny. Obchodníci pritom už teraz čelia spomaľovaniu dopytu a zhoršujúcim sa ekonomickým podmienkam.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júli sa v pondelok o 7.24 h SELČ predával po 69,36 USD (64,34 eura). To bolo o 81 centov alebo 1,15 % menej ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.

Cena augustového kontraktu na severomorskú ropnú zmes klesla o 84 centov alebo 1,12 % na 73,95 USD za barel.

(1 EUR = 1,078 USD)