Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesli, za celý týždeň však smerujú k výraznému rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V minulých dňoch ceny ropy rástli, keď ich podporili signály obmedzovania produkcie a zvyšovania dopytu po komodite, v piatok však nabrali opačný kurz.

New York 22. mája (TASR) - Ceny ropy počas piatka klesli, keď trhy zareagovali na opätovný rast napätia medzi USA a Čínou, čo by mohlo ešte zhoršiť už aj tak nepriaznivú ekonomickú situáciu a zasiahnuť do zotavovania dopytu po rope. Za celý týždeň smerujú ceny ropy Brent aj americkej WTI k rastu, analytici však zároveň upozorňujú na prípadnú druhú vlnu pandémie.

V minulých dňoch ceny ropy rástli, keď ich podporili signály obmedzovania produkcie a zvyšovania dopytu po komodite, v piatok však nabrali opačný kurz. Trhy znepokojili informácie z Číny, že vláda prvýkrát za tri desaťročia nestanoví cieľ hospodárskeho rastu, a nervozitu na trhoch zvýšil aj opätovný rast napätia medzi Pekingom a Washingtonom. Tentoraz USA ostro zareagovali na plány Číny prevziať kontrolu nad legislatívou v oblasti bezpečnosti na území Hongkongu.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 19.42 h SELČ 35,02 USD (32,12 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 1,04 USD (2,88 %).

Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 33,14 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 78 centov alebo 2,30 %.

Vzhľadom na vývoj v minulých dňoch však smerujú ceny ropy k týždennému rastu. Cena ropy Brent by mala za tento týždeň zaznamenať rast zhruba o 6 % a cena WTI o 11 %.

Podľa niektorých analytikov však rast cien v tomto týždni prišiel dosť skoro a v dosť vysokom rozsahu. Ako uviedli, druhá vlna nového koronavírusu nemusí byť taká vzdialená a prípadné opätovné reštrikcie v ekonomike povedú k poklesu cien na ešte nižšie úrovne než v prípade prvej vlny.

(1 EUR = 1,0904 USD)