Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne klesli, cena Brentu skĺzla pod 67 USD za barel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom dosiahla 63,76 USD/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 6 centov.

Singapur 14. mája (TASR) - Ceny ropy pokračovali v piatok v poklese, jeho tempo sa však v porovnaní so štvrtkom (13. 5.) výrazne zmiernilo. Vo štvrtok klesli ceny komodity približne o 3 %, keď trhy naďalej reagovali na nepriaznivý pandemický vývoj v Indii, zatiaľ čo produktovod spoločnosti Colonial Pipeline v USA odstavený v minulých dňoch v dôsledku hekerského útoku sa podarilo sprevádzkovať. Ceny ropy zároveň smerujú k celotýždennému poklesu, prvému za tri týždne.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 7.21 h SELČ 66,91 USD (55,38 eura) za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 14 centov.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom dosiahla 63,76 USD/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 6 centov.

Ako uviedol analytik zo spoločnosti OANDA Edward Moya, vývoj vo veľkej miere ovplyvňuje pandemická situácia v Indii, ktorá je tretím najväčším dovozcom ropy na svete. V 2. polroku by sa však ceny ropy mali zvyšovať. "Odhady dopytu po rope v druhej polovici roka sú optimistické, čo by malo brániť výraznému poklesu v cenách komodity," povedal Moya.

(1 EUR = 1,2081 USD)