Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne klesli, cena Brentu skĺzla bližšie k 113 USD/barel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cena americkej ľahkej ropy WTI s júlovým kontraktom dosiahla 109,35 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 21 centov.

Singapur 20. júna (TASR) - Po prudkom oslabení v závere minulého týždňa pokračovali ceny v poklese aj v pondelok, jeho tempo sa však výrazne zmiernilo. Ďalší pokles cien však znamenal, že cena ropy Brent skĺzla bližšie k hranici 113 USD za barel (159 litrov). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste dosiahla do 7.01 h SELČ 113,03 USD (107,79 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 9 centov. Cena americkej ľahkej ropy WTI s júlovým kontraktom dosiahla 109,35 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 21 centov.

Za minulý týždeň zaznamenala cena ropy v obidvoch prípadoch výrazný pokles. Cena Brentu za týždeň klesla o takmer 6 % a cena WTI o 9 %, pričom cena americkej ropy zaznamenala prvý týždenný pokles za osem týždňov.

Situáciu na trhu s ropou ovplyvňujú najmä obavy z budúceho vývoja svetovej ekonomiky. Tie majú na náladu na trhu momentálne väčší vplyv než sankcie voči Rusku, ktoré mnohým štátom znemožňujú nakupovať ruskú ropu. "Sú to jednoznačne makroekonomické faktory, ktoré rozhodujú o vývoji cien," povedal Warren Patterson z ING.

Výpadky ruskej ropy čiastočne zmierňuje uvoľňovanie suroviny zo strategických rezerv zo strany viacerých krajín na čele s USA. Navyše, Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší producenti, ktorí sú spoločne členmi zoskupenia OPEC+, sa dohodli na zvýšení produkcie. Nahor ide aj produkcia ropy a plynu v Spojených štátoch. Ako uviedla spoločnosť Baker Hughes, počet aktívnych ťažobných vrtov v USA vzrástol v týždni do 17. júna o sedem na 740. To je najvyšší počet od marca 2020.