Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo štvrtok sa pozornosť trhov sústreďuje na schôdzku členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu a ďalších producentov na čele s Ruskom, ktorí spolu tvoria zoskupenie OPEC+.

Singapur 1. júla (TASR) - Ceny ropy vo štvrtok mierne vzrástli, pričom cena Brentu sa pohybuje okolo 74,70 USD za barel (159 litrov). Trhy čakajú na rozhodnutie zoskupenia ropných producentov OPEC+, či súčasnú úroveň programu znižovania produkcie ponechajú alebo ťažbu ropy zvýšia a v akom rozsahu.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent so septembrovým kontraktom dosiahla do 7.54 h SELČ 74,71 USD (62,87 eura) za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o deväť centov. Cena augustového kontraktu, ktorý exspiroval v stredu 30. júna, sa na záver obchodovania zvýšila o 37 centov na konečných 75,13 USD/barel.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v auguste dosiahla 73,60 USD/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 13 centov.

Za mesiac jún vzrástla cena WTI o viac než 10 % a cena Brentu o vyše 8 %, pričom počas mesiaca v obidvoch prípadoch bola zaznamenaná najvyššia cena od roku 2018. Prispel k tomu vyšší počet zaočkovaných ľudí proti ochoreniu COVID-19 a začiatok motoristickej a dovolenkovej sezóny.

Vo štvrtok sa pozornosť trhov sústreďuje na schôdzku členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov na čele s Ruskom, ktorí spolu tvoria zoskupenie OPEC+. Budú rokovať o prípadnom zvýšení ťažby od augusta. Ako uviedli analytici z banky ANZ, „diskusie z kuloárov naznačujú, že Rusko navrhuje zvýšenie ťažby, zatiaľ čo Saudská Arábia chce zvoliť opatrnejší prístup".