Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy po zvýšení sadzieb Fedu klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji dosiahla do 5.20 h SEČ 76,03 USD (70,5 eura) za barel (159 litrov).

Singapur 23. marca (TASR) – Ceny ropy vo štvrtok klesli po tom, čo americká centrálna banka (Fed) opäť zvýšila úrokové sadzby a jej šéf Jerome Powell upozornil na pretrvávajúce riziká v bankovom sektore. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji dosiahla do 5.20 h SEČ 76,03 USD (70,5 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 66 centov (0,9 %).

Cena americkej ľahkej ropy WTI s aprílovým kontraktom dosiahla 70,16 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 74 centov alebo 1 %.

V stredu (22. 3.) ceny ropy uzatvorili najvyššie od 14. marca, keď ich podporili oslabenia dolára na šesťtýždňové minimum.

Powell po zasadnutí centrálnej banky uviedol, že problémy v bankovom sektore by mohli vyvolať úverovú krízu s vážnymi dosahmi na ekonomiku, ktorá sa podľa najnovších prognóz Fedu tento rok spomalí viac, než sa čakalo.

Americká centrálna banka v stredu v stredu podľa očakávania zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov do pásma 4,75 % až 5 %. Zároveň však naznačila, že vzhľadom na najnovšie otrasy na finančných trhoch by mohla v procese zvyšovania sadzieb urobiť prestávku.

Fed zvýšil úrokové sadzby deviatykrát po sebe od spustenia súčasného cyklu sprísňovania menovej politiky v marci 2022. Druhýkrát po sebe však uplatnil miernejší rast o 25 bázických bodov.

(1 EUR = 1,08 USD)